De beste tips voor je bezoek aan een Blue Lagoon

5 TIPS VOOR JE BEZOEK AAN EEN BLUE LAGOON IN IJSLAND

Als je naar IJsland op vakantie gaat, wil je vast een zeker een Blue Lagoon bezoeken. Of het nou de wereldberoemde Blue Lagoon in het zuiden van het land is of één van de minder drukbezochte alternatieven: het is goed om je voor te bereiden op je bezoek. In dit blog geven we je 5 tips die er voor zorgen dat je alles uit je bezoek aan een IJslandse Blue Lagoon haalt!

Geschreven door Eline van Dam op 9-nov-2021 16:11:51

's Werelds beroemdste thermische bad is toch wel de IJslandse Blue Lagoon. Deze turkooisblauwe poel vind je vlakbij Reykjavík, in het zuiden van IJsland. Het is een prachtige oase waar goede zorg voor je huid en je longen centraal staat. Daarnaast is een bezoek aan de Blue Lagoon enorm ontspannend, omdat je er van opwarmt.

De officiële Blue Lagoon in het zuiden van IJsland is niet het enige thermische bad van het land. Je vindt er in IJsland nog een paar. In deze baden waan je je tussen de IJslanders. Dit zijn onze favoriete alternatieven voor de Blue Lagoon:

 • Mývatn Nature Baths in Noord-IJsland
 • Krauma Natural Geothermal Baths in West-IJsland
 • Secret Lagoon in de buurt van Reykjavík
 • GeoSea in Húsavik, Noord-IJsland
 • Laugar Fontana in het zuidwesten
 • Vök Baths in Oost-IJsland
 • Seljavallaug in Zuid-IJsland (gratis!)

Seljavallaug hot spring

 

Een goede voorbereiding voor een optimale Blue Lagoon beleving

Of je nou naar de Blue Lagoon gaat of naar één van haar alternatieven: een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom vertellen we je graag wat je precies allemaal nodig hebt als je naar zo'n geothermisch bad gaat en wat je niet moet vergeten. Hier komen onze vijf tips.

 

1. Check de openingstijden

De meeste geothermische baden zijn dagelijks te bezoeken. Zelfs met kerst zijn ze open. Openingstijden variëren. Mývatn Nature Baths, in het noorden van het land, is tot tien uur 's avonds open, ook in de winter. GeoSea, in het vissersstadje Húsavík is in de zomer zelfs tot elf uur open. 

geosea-4Uitzicht vanuit de geothermische baden van GeoSea. Foto: GeoSea

 

2. Dit moet je meenemen naar het geothermische bad (en dit kun je lenen)

Altijd handig als je alles bij je hebt en niets hoeft te huren of te lenen. Bij alle warmwaterbronnen is er een ruimte waar je kunt omkleden. Daarin vind je ook een douche. In de betaalde warmwaterbronnen, dus alle baden behalve Seljavallaug, vind je in de doucheruimte shampoo en douchegel. 

20171210_HKB_Jardbodin00014Vergeet je badkleding niet. Foto: Mývatn Nature Baths.

Niet alle baden lenen je (gratis) spullen uit. Neem daarom dit zelf mee:

 • Badkleding.
 • Twee handdoeken: een om jezelf af te drogen als je uit het water komt en een als je gedoucht hebt. Je kunt deze ook bij alle baden (tegen betaling) lenen.
 • Badslippers. Vooral 's winters is dat fijn, want dan hoef je niet over de koude tegels te lopen.
 • Een waterdichte camera. Je mag in de meeste warmwaterbronnen foto's maken. Wel handig als deze dan waterdicht is.
 • Geld. Daarmee kun je een lekker biertje bestellen of een verwarmende kop soep in het restaurant drinken.
 • Een (plastic) zak. Om je natte badkleding in te doen. Waarschijnlijk ruikt deze na je bezoek behoorlijk naar zwavel.

geosea-6

 

3. Bekijk wat er, naast de warmwaterbaden, nog meer is

Bij de meeste warmwaterbronnen vind je meer dan alleen geothermische baden. Zo geniet je bij Laugarvatn Fontana, Geo Sea en Mývatn Nature Baths van een stoomcabine. Bij Mývatn is de stoom direct afkomstig uit de aarde. Sommige baden hebben ook ligbedden of extra hete baden. Je kunt je zo uren vermaken. Het is daarom goed om te weten wat je er allemaal kunt doen. Wanneer je wat extra uren inplant voor je bezoek aan een Blue Lagoon, kun je alles doen wat je zou willen.

Photo 28-08-2019, 11 40 33Stomen met uitzicht op het omringende landschap. Foto: Mývatn Nature Baths.

 

4. Reserveer een tafeltje in het restaurant 

Hoe lekker is het om tijdens of na je bezoek aan een Blue Lagoon te genieten van een goede maaltijd? De meeste warmwaterbronnen hebben een restaurant. Bij Mývatn Nature Baths vind je tal van lokale lekkernijen. Van rye bread (brood gebakken in de grond op basis van aardwarmte) met zalm tot aspergesoep. Dat wordt smullen - en opnieuw opwarmen!

Photo 28-08-2019, 11 44 15Lekker lunchen tussen het badderen door. Foto: Mývatn Nature Baths

 

5. Koop je entreekaartje van tevoren

Om verzekerd te zijn van je bezoek aan geothermisch bad, raden we aan van te voren een entreeticket te kopen. Dit kun je zelf via de website van het geothermische bad doen, maar dit kun je ook via ons regelen.

De entreeprijzen verschillen per geothermisch bad. De populaire Blue Lagoon kost minimaal € 56 per persoon. De entreetickets voor Vök Baths kosten € 36,50 en voor Mývatn Nature Baths € 38 per persoon. Kinderen, studenten en senioren krijgen bij de meeste baden korting.

benjamin-rascoe-RS9cTuqI7oo-unsplash

Wil jij naar IJsland in de zomer of in de winter? Bekijk onze reizen!

Eline van Dam

Geschreven door Eline van Dam

Meer weten over IJsland en de warmwaterbronnen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.