2

DE EERSTE INDRUKKEN VAN ZUID-FINLAND: ONZE REISSPECIALISTEN VERTELLEN JE MEER

Afgelopen jaar hebben diverse reisspecialisten van Voigt Travel de betoverende Saimaa regio bezocht voor werkdoeleinden. Ik had het genoegen om hen te interviewen over hun werkervaring tijdens deze 'Workation'! In deze blog deel ik graag mijn gesprekken en onthul ik samen met hen alle ins en outs van deze regio in Zuid-Finland. Van hun eerste indrukken tot de absolute must-see plekken en handige tips voor jou als reiziger. Dus ga er lekker voor zitten en laat je inspireren

Geschreven door Caitlin Verbrugge op 14-mrt-2024 12:07:50

Interview inhoud

"Een diepgaand gesprek met onze reisspecialisten Monica, Quindy, Mirjam, Jacqueline en Chris over Zuid-Finland" - 14 maart 2024

 1. De eerste indrukken

 2. Hoogtepunten van de Workation

 3. Activiteiten in Zuid-Finland

 4. Interactie met de lokale bevolking

 5. Culinaire ontdekkingen

 6. Natuur van Zuid-Finland

 7. Lokale festivals en evenementen

 8. Accommodaties en gastvrijheid

 9. Tips voor toekomstige reizigers

 10. De kijk op Zuid-Finland

Bekijk onze Zuid-Finland zomerreizen

20230627_200530

1. Wat waren jullie eerste indrukken van Saimaa en Zuid-Finland toen jullie daar aankwamen?

Chris beschrijft de aankomst in Saimaa als een ontmoeting met een oase van rust. "Ik vond het vooral heel groen, rustig en vol water. We kwamen weinig mensen tegen op de weg. Gelukkig scheen de zon, dus we hadden geluk." Quindy voegt eraan toe: "Mijn eerste indruk was hoe mooi groen het was, de stilte van de natuur en het overvloedige water om je heen!"

Monica beschrijft de rust en de ruimte: "Rust, relaxte mensen en veel natuurlijke ruimte om je heen. Ontzettend veel bomen en meren, het is ook prachtig van bovenaf uit een vliegtuig trouwens." Mirjam benadrukt de ontspannende sfeer: "Een leuk, klein en knus vliegveld. Heel relaxed, geen stress zoals op Schiphol." Jacqueline lacht: "Je mag zeker het lekkere zonnetje niet vergeten en de aangename temperatuur."

5

2. Kun je een hoogtepunt delen van jullie ervaring tijdens de Workaction in Saimaa?

Chris vertelt: "Het hoogtepunt voor mij was de excursie waarbij we op zoek gingen naar zeehonden. Niet eens om de zeehond te zien, maar gewoon om over het water te varen, dat is echt prachtig." Quindy deelt haar ervaring: "Een van de leukste dingen vond ik het kanoën op het meer. Op een supermooie zonnige dag had je het meer zo goed als voor jezelf. Als je even stopte, hoorde je alleen nog maar de vogels fluiten. Je komt echt helemaal tot rust."

Monica herinnert zich haar hoogtepunten: "De wandeling in Savonlinna was een van mijn favoriete momenten, met brugverbindingen in een lommerrijk stukje met veel vogelhuizen in de vorm van oude gebouwen die ook in Savonlinna staan, minireplica’s zeg maar. Ook het dineren in het Olavinlinna Kasteel was fantastisch, ik genoot echt van het eten daar, het water loopt me nog in de mond."

Mirjam deelt haar favoriete momenten: "Wat ik echt heel leuk vond, was de e-bike tocht. Normaal gesproken ben ik niet zo'n fan van fietsen, maar dit vond ik helemaal geweldig. Ik heb enorm genoten van de tocht door de bossen en langs de meren." Jacqueline voegt eraan toe: "Mijn hoogtepunt was wel dat wij heerlijk op onze veranda zaten en het maar niet donker werd, dus we hadden 24 uur lang een prachtig uitzicht over het meer, met een dobberend bootje voor de deur."

WhatsApp Image 2023-06-15 at 11.35.15 (1)

3. Van welke activiteiten hebben jullie het meest genoten tijdens jullie verblijf in Zuid-Finland?

"Ik vond de fietstocht met de elektrische fatbikes ook heel leuk. Dit hebben we gedaan in de buurt van Harjun Portti, waar je afwisselend tussen bossen en langs verschillende meren fietst." - Chris. Quindy benadrukt, net zoals Chris, dat kanoën en fietsen ontzettend leuk waren. "Wist je dat er in de zomer ook veel pop-up koffietentjes zijn? Perfect voor een korte stop!" - Jacqueline.

Monica benadrukt de veelzijdigheid van activiteiten: "Ik heb persoonlijk genoten van het eten, maar ook van het kasteelbezoek en de sauna bezoekjes voor ontspanning. Het samenzijn en het beter leren kennen van mijn collega’s schept echt een band!" Mirjam vertelt enthousiast over haar favoriete activiteiten: "Ik vond de Sunset Seal Safari heel leuk, maar dat komt ook omdat ik dol ben op bootje varen."

20230625_151406

4. Hoe was de interactie met de lokale bevolking en wat zijn jullie ervaringen met de Finse cultuur? Verschilt het met Fins Lapland?

Chris: "Toen ik op workation ging, was ik nog niet in Finland geweest, maar het viel me toen al op dat de lokale bevolking heel gastvrij was." Quindy benadrukt de vriendelijkheid van de Finnen: "In het begin zijn Finnen soms wat terughoudend, maar ze ontvangen je uiteindelijk heel warm."

Monica voegt eraan toe: "Mensen lijken in eerste instantie de kat uit de boom te kijken, zijn wat afwachtend, maar uiteindelijk zijn ze heel lief en zorgzaam." Mirjam beschrijft de gastvrijheid van onze partners: "We hadden een superlieve gastvrouw en gastheer die enorm betrokken waren bij ons en de andere gasten. Je kon ze alles vragen en niets was te veel voor ze." 

Vappusima ja tippaleipä Twitter

5. Zijn er specifieke gerechten of culinaire ervaringen die jullie zijn bijgebleven uit de regio?

Chris benadrukt hoe verrast zij was door de culinaire verscheidenheid: "Ik had van tevoren niet verwacht zo lekker te kunnen eten, vooral omdat ik zelf geen vis eet. Maar overal werd er rekening met me gehouden en hebben ze iets anders lekkers voor me kunnen maken."Quindy herinnert zich de lokale delicatesse: "De gefrituurde kleine visjes, ook wel 'muikku' genoemd, waren echt heerlijk."

Monica voegt toe: "Bij Kuru Resort heb ik echt genoten van het eten. Een 7-gangen diner met lokale producten, bereid met veel aandacht en zorg." Jacqueline is het helemaal eens met haar collega's: "De muikku visjes, verse kruiden en besjes uit de natuur - veel wordt uit de natuur gehaald en daar koken ze dan ook mee. Een echte aanrader was restaurant Solitary. Dit 6-gangendiner was echt geweldig, met passie bereid en de juiste porties. Dit was een hele belevenis op zich."

20230621_222335

6. Hoe was de natuurlijke omgeving in Zuid-Finland en hebben jullie bijzondere natuurervaringen gehad?

Chris beschrijft de magische middernachtzon: "Je merkt dat je lichaam daar ook aan gewend raakt, want je wordt niet moe. Ik werd om 3 uur 's nachts wakker en toen was het gewoon schemerig."

Quindy herinnert zich de serene momenten langs de meren: "Ik vond vooral de kleine weggetjes langs het water geweldig. Tussendoor waren er vaak plekken waar je het meer in kon, met een soort klein aangelegd strandje, waar weer niemand anders was!" Monica voegt toe: "De sauna-ervaring was ook heel bijzonder. Rust, ontspanning, een drankje erbij en daarna zwemmen in het meer."

2-1

7. Hebben jullie lokale festivals of evenementen bijgewoond tijdens jullie verblijf? Zo ja, welke en hoe was dat? 

Hoewel ze geen lokale festivals bijwoonden, herinnert Chris zich een middernachtfeest in Savonlinna: "Voor mij klonk het als een grote herrie, maar de Finnen zijn dol op hardrock, dus voor hen was het een geweldig feest." "Het Middernachtfeest was inderdaad fantastisch. De Finnen vieren dan de langste dag met muziek, grote vreugdevuren en lekker eten en drinken. Ook worden er op deze dag bloemenkransen gemaakt om in het haar te dragen," voegt Jacqueline toe. Quindy voegt er aan toe: "We zijn ook naar een midzomernachtfestival geweest bij Harjun Portti. Er kwamen hier veel lokale mensen op af, wat het alleen maar leuker maakte om te zien."

3

8. Kunnen jullie iets vertellen over de accommodaties en de algehele gastvrijheid in Zuid-Finland?

Chris deelt haar indrukken van de accommodaties in Zuid-Finland: "We verbleven in een groot chalet in Oravi. Ons chalet was een van de achterste van naar schatting 5 à 6 chalets, en deze waren eigenlijk de hele week leeg, dus we hadden echt de plek voor onszelf."

Quindy voegt toe: "Lomamokkila, waar wij hebben verbleven, was prachtig. Het hoofdhuis was mooi en gezellig, en hoewel de bijgebouwen eenvoudiger waren, voelden we ons er echt thuis." "Lomamokkila was een heerlijke rustige accommodatie in de natuur en heel stil. De eigenaren waren ontzettend gastvrij. Deze accommodatie past perfect bij Voigt Travel," voegen Mirjam en Monica toe aan het antwoord van Quindy.

4

9. Zijn er tips die jullie willen delen met reizigers die overwegen Zuid-Finland te bezoeken?

Mirjam deelt enkele waardevolle tips voor toekomstige reizigers: "Als je de hectiek en hitte van de Route de Soleil en Zuid-Europa wilt ontvluchten, en niet om 4:00 uur 's ochtends je handdoek op een bedje bij het zwembad wilt leggen, ga dan naar Zuid-Finland. Hier vind je prachtige natuur, rust, ruimte, vriendelijke mensen en leuke activiteiten, en vooral: de kans om te ontstressen!" Chris voegt eraan toe: "Het is wel belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken waar je lekker kunt eten. Er zijn niet veel plaatsen met een ruime keuze aan restaurants om uit te kiezen."

Ook Jacqueline heeft een lijstje met tips klaar:

 1. Ga barbecueën in de natuur; overal vind je vuurplaatsen waar je een worstje kunt grillen.
 2. Geniet 's avonds laat nog van de sauna (het wordt niet donker).
 3. Ga op zoek naar ringed seals op de boot (het boottochtje is al de moeite waard).
 4. Verken de omgeving per fatbike en maak een tussenstop bij een koffietentje.
 5. Bezoek het kasteel in Savonlinna, misschien zelfs met een opera-uitvoering.

6

10. Hoe heeft deze reis jullie kijk op Zuid-Finland in het algemeen beïnvloed?

Mirjam deelt haar ervaring op hoe de "Workation" haar kijk op Zuid-Finland heeft beïnvloed: "Ik denk wel dat je niet de hele week op één locatie moet blijven, maar dat je bijvoorbeeld ook een paar dagen in de buurt van Savonlinna moet doorbrengen om wat vertier te hebben, zoals winkeltjes en restaurantjes. De locatie waar wij verbleven, Lomamokkila, ligt op slechts 5 minuten van het vliegveld, waar je trouwens helemaal geen last van hebt, en op 20 minuten van Savonlinna. Het is ideaal om daar bijvoorbeeld de laatste drie dagen door te brengen."

Chris voegt toe: "Het heeft me positief verrast. De natuur is heel mooi met veel bossen, groene weilanden en veel water. Wat me vooral is bijgebleven, is de rust. Je komt weinig mensen tegen en alles is heel sereen en kalm. Daarnaast heeft het eten me echt verbaasd. Ze koken (in ieder geval 's zomers) enorm veel met verse groenten."

Jacqueline sluit het interview af met: "Een verrassende, lieflijke omgeving met oneindig veel groen en rust. De temperatuur is perfect om activiteiten te ondernemen. Er is veel daglicht, waardoor je volop kunt genieten van de omgeving en de mogelijkheden!"

Wil je ook met Voigt Travel naar Zuid-Finland? Bekijk onze reizen.

Bekijk onze Zuid-Finland zomerreizen

Caitlin Verbrugge

Geschreven door Caitlin Verbrugge

Nieuwsbrief aanmelding