1021-kUavZl60-vastavalo-273494

SNEEUWSCHOENWANDELEN IN LAPLAND, NOORWEGEN EN IJSLAND

Sneeuwschoenwandelen in Lapland, Noorwegen of IJsland is één van de meest rustgevende, en tegelijkertijd avontuurlijke, activiteiten tijdens de vakantie. Maar hoe werkt het precies, wat heb je nodig en waar kun je het doen? We vertellen je op deze pagina alles over sneeuwschoenwandelen in het Pure Noorden

Geschreven door Eline van Dam op 6-aug-2021 12:31:42

 

Waarom is sneeuwschoenwandelen zo leuk?

Sneeuwschoenwandelen is een heerlijke activiteit om te doen tijdens je wintervakantie in Lapland, Noorwegen of IJsland. We merken daarentegen dat reizigers niet als eerste aan sneeuwschoenwandelen denken. Vaak worden excursies als rendiersafari's en huskysledetochten als eerste genoemd. Ook hele leuke belevenissen, maar zo'n expeditie op sneeuwschoenen wil je echt niet missen. Er is niet zo rustgevends als sneeuwschoenwandelen.

Wat maakt sneeuwschoenwandelen zo rustgevend? Ten eerste zorgen de prikkels die je ervaart voor een fantastische belevenis. De geur van natuur die je ruikt, de witte frisse kleur van sneeuw die je ziet, de droge kou die je op je huid voelt en de oorverdovende stilte die je om je heen hoort. Je lichaam en geest komen bij iedere stap meer tot rust. Het is bijna een soort meditatie, je voelt je helemaal één met je omgeving. Het is wetenschappelijk bewezen dat buiten in de natuur zijn je stressniveau verlaagt en je geluksgevoel tegelijkertijd verhoogt. Need we say more?Sneeuwschoenwandelen is rustgevend

Yes, we need! Want leuk dat je tot rust komt, maar we willen ook actie. 

Actie komt er ook, want een sneeuwschoensafari is, naast ontspannend, enorm avontuurlijk. Je wordt omringd door natuur en landschappen die alleen in je dromen voorkomen. Witte wollige bomen, ruig gevormde magmarotsen en adembenemende uitzichten over fjorden. Soms beklim je steile heuvels, ga je slalommend omhoog en glijdend naar beneden. Houd je niet van klimmen of heb je last van je knieën? Er zijn ook genoeg wandelingen waarbij de heuvels niet zo steil of hoog zijn. Dan zijn een paar extra stevige stappen voldoende. 

Ten slotte maken de tussenstops en pauzes de sneeuwschoensafari enorm leuk. Je strijkt neer in het midden van een bevroren meer om te ijsvissen of om te genieten van een kaneelbroodje met koffie. Of je komt een kampvuurplek tegen en gaat daar met zijn allen opwarmen en smullen van gegrilde worstjes en lokale soep. Waar je ook bent: het uitzicht is fenomenaal en lijkt in de verste verte op dat van thuis.

Lunchen tijdens het sneeuwschoenwandelen

 

Waar kun je sneeuwschoenwandelen?

Sneeuwschoenwandelen doe je op plekken waar sneeuw ligt. Een van de populairste landen om te sneeuwschoenwandelen is Lapland. Hier wandel je door witte bossen vol dikke pakken sneeuw. In Fins Lapland struin je door sprookjesbossen en heuvels. In het noorden van Zweeds Lapland wandel je door bergachtig landschap, langs watervallen en metershoge rotswanden. 

Sneeuwschoenwandelen in Lapland

Minder bekend, maar net zulke bijzondere natuurgebieden om te sneeuwschoenwandelen zijn Noorwegen en IJsland. In Noorwegen wandel je door ruig berglandschap. Je passeert sneeuwvlaktes en schilderachtige kustlijnen. Soms wandel je letterlijk langs de oceaan en soms sta je bovenop een berg vanwaar je uitzicht hebt op de rode en gele vissershuisjes en het turkooisgekleurde fjord. In IJsland ga je met sneeuwschoenen op avontuur door vulkanisch landschap. Je wandelt tussen buitenaardse magmaformaties door, over gestolde lavavelden en bevroren kratermeren. Je geniet van weidse uitzichten waar metershoge rookpluimen uit de grond komen. En ondertussen vertellen de gidsen over wat er allemaal op deze onheilspellende plekken gebeurd is.

Sneeuwschoenwandelen in Noorwegen

Of je nu sneeuwschoenen leent bij de receptie van het hotel en zelf op pad gaat, of dat je mee gaat op sneeuwschoensafari met een wildernisgids: het wordt een prachtige tocht.

 

Wat heb je nodig om te sneeuwschoenwandelen?

Om te sneeuwschoenwandelen heb je allereerst sneeuwschoenen nodig. Sneeuwschoenen zijn eigenlijk grote lichtgewicht metalen constructies waar je je schoen in kunt schuiven. De voorkant van de schoen is hoger zodat je makkelijker door de sneeuw schuift. Vroeger waren sneeuwschoenen van hout. Ze lijken erg op tennisrackets en daarom noemen we sneeuwschoenen ook wel sneeuwrackets. De fransen begonnen daar als eerste mee. Zij doopten deze handige attributen om tot raquette á neige.

Sneeuwschoenwandelen naar de Dettifoss in IJsland

Naast sneeuwschoenen heb je de juiste kleding nodig. Sneeuwschoenwandelen is ontspannend maar tegelijkertijd ook intensief. Doe daarom niet te veel laagjes aan, behalve als het bij wijze van -40°C is. Trek thermokleding in die zweet absorbeert, zoals katoenen of wollen versies. Dan krijg je het niet koud wanneer je pauzeert en stilstaat. Doe over je thermokleding een fleechevest of jack. Daar overheen gaat je wind- en waterdichte winterjas. Een muts op je hoofd en handschoenen aan en je bent klaar om te gaan. 

Neem verder een rugzak mee voor een fles (warm) water. Houd ruimte over want als je het warm krijgt, kun je in die tas wat kledingstukken kwijt. Als je op pad gaat met een wildernisgids, zorgt deze voor iets lekkers tijdens de koffiepauze en de lunch. Er wordt ook voor koffie en thee gezorgd. Ga je zelf op pad, neem dan een kompas, landkaart en telefoon mee. En genoeg eten waar je energie van krijgt.

Sneeuwschoenwandelen in de wildernis van Lapland

 

Meer weten over sneeuwschoenwandelen?

We hebben per bestemming meer informatie gegeven over sneeuwschoenwandelen en de locaties waar je dat kunt doen. We hebben helaas nog geen informatie over sneeuwschoenwandelen in Noorwegen. Klik op de button voor de bestemming waar je meer over wil weten.

Sneeuwschoenwandelen in IJsland

Sneeuwschoenwandelen in Lapland

Wil jij een reis naar het Pure Noorden boeken en een sneeuwschoensafari doen? Kijk bij je favoriete reis naar de excursies en klik op 'meer winterbelevenissen' of op de regio waar je de safari zou willen doen. Vaak zijn er meerdere sneeuwschoensafari's mogelijk. Bij de informatie kun je zien of een wandeling eenvoudig is of uitdagend. De sneeuwschoensafari naar de top van de Tahkokuru in Fins Lapland is bijvoorbeeld een uitdagende sneeuwschoenwandeling. Er zijn ook reizen waarbij een sneeuwschoensafari is inbegrepen, zoals bij Sneeuwavontuur Inari.

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

Eline van Dam

Geschreven door Eline van Dam

Blijf op de hoogte van alles over het Pure Noorden. Meld je aan voor de nieuwsbrief!