ElinaManninen_KEKSI_visitfinlandvaasa-073-1

SAIMAA: EUROPEAN REGION OF GASTRONOMY 2024

De Saimaa archipel, het prachtige merengebied in Zuid-Finland, is voor 2024 uitgeroepen tot dé Europese regio van de gastronomie. Daarom kun je komende zomer nog meer van deze heerlijke regio proeven. Niet alleen met je smaakpapillen: ook de geur- en zichtzintuigen worden geprikkeld! Benieuwd hoe, en waarom je deze zomer naar Zuid-Finland wil? Je leest het in dit blog.

Geschreven door Eline van Dam op 16-jan-2024 13:46:44

De Saimaa regio is bekroond met de prestigieuze, internationale titel "Europese regio van de gastronomie". Zuid-Finland is rijk aan een unieke gastronomie en cultuur. Hier vind je pure ingrediënten die met veel liefde en aandacht op een ambachtelijke manier worden bewerkt tot de lekkerste gerechten.

ElinaManninen_KEKSI_visitfinlandvaasa-247

De pure natuur van de Saimaa archipel

De Saimaa archipel is als een verborgen parel die steeds bekender begint te worden. Inmiddels bezoeken enkele miljoenen reizigers ieder jaar dit water- en bosrijke gebied. Met de frisse wildernis, betoverende stilte, het schone water, de eindeloze bossen en de gastvrije cultuur betovert deze regio iedere bezoeker. Lekker eten is voor de Finnen in dagelijkse kost, want de bossen en meren serveren hen het puurste voedsel ter wereld.

Het Saimaameer is één van de grootste meren van Europa. De vele bruggen verbinden talloze oevers, steden, dorpen én mensen met elkaar. De mensen die hier wonen staan bekend om hun gastvrijheid, er is altijd wel ergens een plekje vrij om lekker te eten.

Inkoo_8M0A0691

Wijn van wilde bessen uit het bos

Finland is een land met een voorliefde voor koffie, goede wijnen en bieren. Daarom vind je in de regio tal van bierbrouwerijen en zelfs lokaal geproduceerde fruitwijnen, gemaakt van onder andere wilde bessen. Die proef je onder andere bij Ollinmäki Winery. De bieren drink je in de bars, pubs en restaurants van de grotere steden Mikkeli, Savonlinna en Varkaus in Saimaa.

 

Finland_MericenterEmiliaHoisko-96

Saimaa: de Europese regio van gastronomie 2024

De Saimaa regio is dus niet voor niets dé Europese regio van gastronomie in 2024. De keuken is gebaseerd op seizoensproducten. Daarnaast wordt er naar de natuur geluisterd en gekeken. De lange, witte nachten in de winter creëren ideale omstandigheden voor het verbouwen van pure, aromatische ingrediënten. En de bossen van Saimaa zijn een schatkamer van wilde groenten, bessen en paddenstoelen. 

In 2024, het jaar van de Europese regio van de gastronomie, streeft de Saimaa regio ernaar om eten te combineren met kunst en cultuur. Dat is het ontdekken waard!

322A9471-NLUX Northern Luxury Consulting Jaska Poikonen-Nestors Back Pocket Korppoo

Proef de smaak van Finland in de Saimaa archipel

Wil jij de keuken en kunst van Zuid-Finland ervaren? Reis dan komende zomer met ons mee naar deze smakelijke regio. Tijdens de 8-daagse Wellness & Gastronomie fly & drive verblijf je op plekken met restaurants waar je u tegen zegt. Net als tegen de heerlijke sauna's en hot tubs die deze lodges en bungalows rijk zijn.

Benieuwd naar alle Zuid-Finland reizen?

Bekijk onze Zuid-Finland zomerreizen

 

Eline van Dam

Geschreven door Eline van Dam

Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis niets over reizen naar Zuid-Finland