Lahti_summer_Paijanne_by_Julia_Kivela_Web_res_W2A1440-1

5 manieren om in contact te komen met de Scandinaviërs

Een ontmoeting met een inwoner van je vakantiebestemming maakt je reis extra leuk. Een verhaal over de regio geeft extra lading, een lach zorgt voor verbinding en een unieke plek geeft inspiratie. De Noren, Zweden en Finnen kun je op verschillende manieren ontmoeten. In dit blog vertellen we je hoe je dat het beste kunt doen. Zo word je vakantie in het Hoge Noorden onvergetelijk!

Geschreven door Eline van Dam op 20-jul-2022 12:31:51

1. Ga met een lokale gids op pad

Kies voor een bijzondere excursie, eentje welke je niet snel in een ander land zult doen, en ga op pad met een lokale gids. De gidsen die meegaan met de excursies van Voigt Travel komen vrijwel altijd uit de omgeving. Deze gidsen kunnen je alles vertellen over de natuur, de leefgewoontes en de dagelijkse routine van het land.

Extra tip: kies voor het tegenovergestelde van een bekende excursie. Deze worden minder door de massa aangesproken en zijn daardoor minder populair. Grote kans dat je, samen met je reisgenoten, de enige bent die meegaan! Wat dacht je van fatbiketocht door het bos?

 

ruka-kuusamo_Naturpolis_saunatour_winter_2020_saunailta_IKK_HarriTarvainen-2

2. Stap in de sauna

Waar we in Nederland stilte appreciëren, daar lullen ze in het Hoge Noorden de oren van je hoofd. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar praten in de sauna is in Finland en Zweden toegestaan. Er worden zelfs vergaderingen in de sauna uitgevoerd. Je bent net wat relaxter naar elkaar, want door de hitte verdwijnen de rauwe randjes. 

Hoewel de Scandinaviërs wat meer op hunzelf zijn, kun je in de sauna toch sneller contact maken. Bijvoorbeeld in de lokale publieke sauna van de plek waar je verblijft. Of in de sauna die bij de lodge hoort, zoals bijvoorbeeld die van Papin Talo Lodge.

 

dscf1258

3. Slaap in een kleinschalig hotel of lodge

Niets is makkelijker dan echt contact maken met je gasten wanneer je een klein hotel of lodge runt. Gastheren en -vrouwen doen hun uiterste best om vakantiegangers het naar hun zin te maken. Ze staan open voor een praatje, geven graag tips en adviezen om te doen en koken de sterren van de hemel.

Omgedraaid zorgt deze toegankelijke houding ervoor dat jij hen goed kunt leren kennen. De zussen Katja en Sirpa, van Isokenkaïsten Klubi Lodge, zijn van die vriendelijke gastvrouwen. En ze laten je ook nog eens genieten van heerlijke lokale specialiteiten.

 

ElinaManninen_KEKSI_visitfinlandvaasa-144

4. Volg een (kook) workshop 

Een leuke manier om meteen meer te leren over de lokale gebruiken en gewoontes: een workshop doen. Vooral kookworkshops zijn leuk, want dan kun je na de sessie je eigen creaties oppeuzelen. Tijdens de Smaak van Lapland fly & drive krijg je kookles in een traditionele kota, ga je samen met een wildernisgids de natuur in om bessen, paddenstoelen en kruiden te plukken en kom je na de maaltijd tot rust in de rooksauna. De perfecte gelegenheden voor een onderonsje met de locals.

 

WhatsApp Image 2022-07-21 at 11.55.42 AM (1)

5. Ga naar buiten en plof neer bij het kampvuur

Het leuke aan Scandinavië is dat mensen in hun vrije tijd het liefste buiten zijn. In Noorwegen hebben ze daar zelfs een woord voor: friluftsliv. Daarom zul je tijdens het hiken, kanöen of mountainbiken vaak locals tegenkomen.

De makkelijkste én leukste manier om vervolgens met hen in contact te komen is rondom het kampvuur. In de natuur van Scandinavië vind je tal van kampvuurplekken, ook in de nationale parken. Sommige zijn overdekt (kota's), sommige half overdekt (laavu's) en soms is 'ie open. Iedereen neemt z'n eigen lunch mee, van broodjes tot worstjes, en ploft vervolgens neer op het bankje bij het vuur. Relaxen, grillen en kletsen maar!

Ga je hiken in Finland? Dan vind je hier een handig overzicht van alle kampvuurplekken.

Eline van Dam

Geschreven door Eline van Dam

Meer lezen over de lokale inwoners van Scandinavië? Meld je aan voor de nieuwsbrief.