Northern Lights_medium1600x1067

DE 5 BESTE TIPS OM HET NOORDERLICHT TE SPOTTEN

Wie wil er niet ooit in z'n leven het noorderlicht hebben gespot? Dat magische groene gordijn dat door de lucht danst, alsof sprookjes bestaan! Maar het noorderlicht is een natuurfenomeen en heeft z'n eigen wil. Dat maakt het zien van het noorderlicht wat lastiger. Gelukkig kun je met de juiste kennis de kans vergroten. Als dé reisspecialist van het Pure Noorden, en met de beste noorderlichtgidsen in huis, delen we graag de beste noorderlicht-spot-tips met jou.

Geschreven door Eline van Dam op 4-nov-2022 13:17:55

Van de juiste locatie tot de juiste timing: het noorderlicht spotten kan een succesvolle missie worden. Wil jij een vinkje achter 'het noorderlicht zien' op je wensenlijstje zetten? Gebruik dan onze tips!

Allereerst: Om het noorderlicht te zien is het een voorwaarde dat er zonneactiviteit is. Het noorderlicht ontstaat door elektrisch geladen deeltjes die door de zon de ruimte in worden geslingerd. Deze deeltjes komen in aanraking met onze atmosfeer en de gassen die daar vrijkomen, stralen licht uit. Is er geen zonneactiviteit? Dan is er geen kans om het noorderlicht te zien.

 

20300120-RUB09140

1. Reis naar een bestemming rond, op of boven de poolcirkel

Het noorderlicht is niet over de hele wereld te zien. Alleen rond, op en boven de poolcirkel kun je het spotten. Ook in het zuiden, alleen dan heb je te maken met - uiteraard - het zuiderlicht (Aurora Australis). Reis dus naar een bestemming dichtbij de poolcirkel, bijvoorbeeld Fins Lapland of Noord-IJsland.

 

KSBH18_181218_0300

2. Ga naar buiten als het donker is én met een onbewolkte lucht

Om het noorderlicht te kunnen zien, moet het donker zijn. Dat betekent dat je ook in september het noorderlicht kan spotten. Daarnaast is het van belang dat er vrijwel geen wolken in de lucht hangen. Een onbewolkte donkere hemel is de beste ondergrond om dat groene licht te zien.

 

IMG-20220126-WA0005

3. Zoek een plek met weinig tot geen lichtvervuiling

Is de lucht onbewolkt en zijn de voorspellingen dat het noorderlicht aan de hemel gaat verschijnen? Zoek een plek waar weinig tot geen lichtvervuiling is. Dus geen straatlantaarns, lampjes naast de deur of verlichting bij de ingang van je hotel. Loop naar een plek waar je ver genoeg bent van al dat licht. Volle maan is geen probleem maar kan wel het zicht op zwak noorderlicht beperken.

 

northern-lights-myvatn-nature-reserve-12

4. Ga naar een open plek en kijk naar het noorden

Als het noorderlicht er is, de hemel donker is en je ver weg van het licht bent, is het belangrijk dat je niet beperkt wordt in je zicht. Het noorderlicht kan boven je hoofd verschijnen maar net zo goed laag aan de hemel. Loop naar een open plek, bijvoorbeeld een uitgestrekt lavaveld in IJsland, een bevroren meer in Lapland of een klif in Noorwegen. Werp je blik op het noorden (gebruik een kompas, is vaak een standaard app op smartphones) en geniet!

 

lola_akinmade_åkerström-northern_lights-2606

5. Download de Noorderlicht App

Heb je bovenstaande punten voltooid en waargemaakt? Dan rest alleen het noorderlicht nog. Om er achter te komen wanneer het noorderlicht verschijnt, en wat dus de voorspellingen zijn, is het handig om een app te gebruiken. Bijvoorbeeld de Noorderlicht App van Voigt Travel. Hierop is precies te zien waar en wanneer jij naar buiten moet gaan. Je krijgt ook meldingen wanneer er meer dan 90% kans is om het noorderlicht te zien. 

 

Veel plezier met spotten!

Eline van Dam

Geschreven door Eline van Dam

Nieuwsbrief aanmelding