003012_marcelacardenas_www_nordnorge_com_longyearbyen

ONTDEK HET BIJZONDERE SPITSBERGEN ZOALS REISSPECIALIST JACQUELINE DAT DEED

Na een paar maanden werken bij Voigt Travel, viel het geluk naar Jacqueline toe toen zij bericht kreeg dat ze op reis mocht naar Spitsbergen! Dit is een bijzondere bestemming waar niet veel reizigers komen. Dit belooft een fantastische reis te worden. Reis je mee?

Geschreven door Jacqueline Verbeek op 1-aug-2023 14:36:50

Als sales medewerker werk ik sinds 1 augustus 2022 bij Voigt Travel. Al heel kort hierna werd ik uitgenodigd om op werkbezoek te gaan naar Longyearbyen. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen!

Je zult je afvragen, waarheen? Longyearbyen, oftewel Spitsbergen, is de meest noordelijke bestemming die wij aanbieden bij Voigt Travel. Ook wordt deze bestemming gezien als de meest noordelijke plaats ter wereld, met ongeveer 1000 inwoners.


image00009

Aankomen in Spitsbergen

Na een reis via Oslo en Tromsø naar Spitsbergen, kom ik aan op misschien wel de kleinste luchthaven die ik ooit heb gezien. Daar staat een reuze ijsbeer mij al op te wachten (een knuffel ijsbeer gelukkig). Ik mag samen met andere deelnemers van verschillende touroperators de omgeving en bijzonderheden van Spitsbergen gaan ervaren en beleven.

En wat een belevenis is dat zeg! Ik kende de bergen en de besneeuwde bomen van Europese bestemmingen, maar de gletsjers die ik hier aantref, zijn eigenlijk onwerkelijk.

 

image00008

Op afstand van de ijsberen blijven

Wanneer wij op pad gaan met een tourguide, wordt er een geweer meegenomen, want buiten de gebaande paden is er altijd een risico om een ijsbeer aan te treffen. In eerste instantie dacht ik, "deze dieren wil ik wel in het echt zien!", maar al snel begreep ik van de locals dat dit helemaal geen goed idee is. Deze witte ijsbeer is namelijk levensgevaarlijk, ook al zien ze er nog zo knuffelbaar uit.

Maar wat maakt Spitsbergen nog meer bijzonder? Het is erg vroeg in de ochtend, maar eigenlijk merk ik dit niet eens, want het is november en het licht komt niet boven de horizon. Deze ochtend maak ik een gletsjer hike: met spikes en wandelstokken gaan wij slalommend de berg op. Ik maak hier en daar een slippertje en ben wat blauwe plekken rijker, maar wat een bijzondere ervaring. Op de top van de berg werd de hemel een heel klein beetje lichter waardoor de contouren van de bergen zichtbaar werden. Dit vind je bijna nergens anders.

 

image00001

Avonturen beleven

Buiten alle winterse activiteiten om, (ATV tour met flinke sneeuw uiteraard, een sneeuwscootertocht, huskysledetocht en bezoek aan verschillende musea) is de culinaire belevenis op deze bestemming echt fantastisch! De plek waar eten en het lokale leven helemaal samenkomen. Met echte winterse omstandigheden, vaak vanaf januari/februari kan er een 3-daagse sneeuwscooter expeditie naar Isfjord Radio gemaakt worden, met bijvoorbeeld een bezoek aan een ijsgrot, super speciaal en uniek.

Kortom, ik ben totaal verrast en verwonderd door deze bestemming. Een echte bestemming voor op jouw bucketlist! Trouwens, gelukkig geen ijsbeer gezien!

 

Net als Jacqueline naar Spitsbergen? Bekijk hier de reizen van Voigt Travel. 

Jacqueline Verbeek

Geschreven door Jacqueline Verbeek

Meer over het het noorden lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.