Punkaharju Ridge Area 1

5X HET LEUKSTE OM TE DOEN IN PUNKAHARJU

Het adembenemende heuvellandschap van Punkaharju is één van de mooiste natuurgebieden van Finland. Al eeuwen is landschap favoriet bij menig reiziger. In de 19e eeuw riep de Russische tsaar Nikolai I uit om dit gebied te beschermen. Dankzij deze man is Punkaharju vandaag de dag nog steeds de parel die het altijd was. 

Wil je weten hoe je Punkaharju op z'n best kunt beleven? In dit blog delen we 5x de leukste dingen om te doen in, én de mooiste plekken van, Punkaharju.

Geschreven door Eline van Dam op 22-jan-2024 17:13:29

Punkaharju is een lust voor het oog. In dit landschap vind je sprookjesbossen verspreid over tal van heuvelachtige eilandjes. Hier en daar tref je een verlaten strandje aan of een houten hut waar je je worstjes op het vuur kunt grillen. Je hebt, waar je ook bent, altijd magisch uitzicht over het kristalheldere water van het Saimaameer.

Punkaharju is the place to be voor natuurliefhebbers en actievelingen! Benieuwd waar je moet zijn en wat je er kunt doen? Lees verder!

Julia_Kivela_Punkaharju_High_Res_IMG_20180804_060439

1. Het water op van het Puruvesi meer

Punkaharju bestaat voor meer dan de helft uit water. Ga daarom het water op. Huur een kano of kajak, peddel urenlang vredig langs alle eilandjes, spot verscholen baaien en neem hier en daar een verfrissende duik. Vergeet je tas niet in te pakken met lekkere broodjes en drankjes. Dan kun je er een hele dag tegenaan, tot 's avonds laat de zon onder gaat.

 

Finland_Punkaharju_3094_2_DSC0059

2. Betreed één van de wandelpaden

De paden op, de lanen in! Trek je wandelschoenen aan en beleef de pracht van Punkaharju te voet. Punkaharju heeft een heleboel mooie wandelroutes, variërend van 1,5 kilometer tot 10 kilometer. De een over vlak en geasfalteerd pad en de ander over meer ongebaande stukken die je doen laten zweten. Je vindt ze hier.

 

Silvennoinen Punkaharju talviDJI_0623-Pano-Edit

3. Ga schaatsen in de winter 

Ook in de winter in Punkaharju een plaatje. Het laagje sneeuw en de bevroren wateren zorgen voor een magisch tafereel. Punkaharju is een geliefde plek om te schaatsen. Hier giet it sowieso oan. Onze partner van Harjun Portti organiseert schaatstours begeleid door een lokale gids. Geen koek en sopie langs de weg maar een rugzak gevuld met energiegevende en verwarmende dranken.

 

Finland_Tarvainen_Wildfood_Mushrooms__4E5A7144

4. Proef de smaak van Zuid-Finland

Rondom Punkaharju vind je een aantal heerlijke restaurants. Zo kun je bij Harjun Portti terecht voor een lekkere burger of lokaal gevangen stukje vis. Een lekkere kop koffie drink je bij Inkeritalo Waffle Café. Wil je uitpakken op culinair gebied? Rijd dan door naar Savonlinna. Hier vind je restaurants met Finse producten van hoge kwaliteit.

SaunaFinland_8M0A3039

5. Stap in een hout gestookte sauna

Bij een vakantie in Finland, en een bezoek aan Punkaharju, mag een bezoek aan een traditionele sauna niet ontbreken. In de Kruunupuisto Spa, direct gelegen aan het Puruvesi meer, kun je naast bubbelen is het bubbelbad ontspannen in een hout gestookte Finse sauna. Beloof ons dat je daarna, zoals de Finnen doen, in het verfrissende meer springt!

 

harjun-porttti-bungalow-uitzicht

Punkaharju - waar verblijven?

Wil je meerdere dagen genieten van het mooie Punkaharju? Verblijf dan direct aan het meer in een houten bungalow! Harjun Portti is onze favoriete hotspot hier. Benieuwd naar deze accommodatie? Bekijk 'm hier.

 

Eline van Dam

Geschreven door Eline van Dam

Nieuwsbrief aanmelding