Op rendiersafari met de sami

Rendiersafari met de Sami

Reisspecialist Quindy stapte in de rendierslede van Henry: een Sami woonachtig in het noorden van Zweden, vlakbij de Finse grens. De manier waarop hij zijn rendieren behandelde en door de natuur bewoog, vond Quindy super inspirerend. In dit blog vertelt zij hoe het was.  

Geschreven door Quindy Borgman op 11-nov-2020 10:14:20

"Daar ging ik dan, op safari met Henry en zijn rendieren! Als snel bevind ik mij midden in de natuur omringd door hoge besneeuwde bomen en word ik voortgetrokken door mijn rendier SilverIk zit in de slee waar een rendiervacht en dik fleecedeken mij warm houden tegen de kou. De rendieren volgen Henry enthousiast die voorop loopt en de weg wijst. We maken een korte stop op het bevroren meer en ineem het romantische winterse landschap in mij op. Wat een uitzicht! In de maand januari komt de zon net boven de horizon uit waardoor je de hele dag kunt genieten van de zonsopkomst.   

De rendieren brengen ons steeds verder de natuur in, ver weg van de bewoonde wereld. Ik ben in the middle of nowhere beland. We komen aan bij de Kota van Henry, een soort houten Tipi die wordt gebruikt om warm te worden. Drendieren hebben honger gekregen van de lange tocht. Als beloning voor het harde werk voer ik ze mos en mogen ze uitrusten. Ook ik merk dat ik door de kou trek heb gekregen. In de warme Kota geniet ik van een heerlijke soep die Henry voor ons heeft bereid. Rondom het vuur luister ik naar de verhalen over zijn familie en over het leven als een Sami in Zweeds Lapland.  

Het begint al snel donker te worden. Met een goed gevulde maag help ik Henry om de rendieren op te tuigen en gereed te maken voor de terugweg. Tijdens de safari zijn het de rendieren die het tempo bepalen, waardoor de safari zo maar de hele dag in beslag kan nemen. Op weg naar de boerderij besef ik dat we geen andere toeristen zijn tegengekomen en hoe uniek deze ervaring isVoor mijn gevoel was ik vandaag echt even onderdeel van een Sami familie."   

Quindy Borgman

Geschreven door Quindy Borgman

Nieuwsbrief aanmelding