Iisakki Village

JUDITH OVER HAAR ZONNIGE WEEK IN HET FINSE RUKA

Op 29 juni was het zover: reisspecialist Judith reisde per directe vlucht naar het Finse Rovaniemi, vanwaar ze samen met collega Bert met de auto naar Ruka reed. Overdag werkten ze achter hun laptop voor Voigt Travel bij Iisakki Village. 's Avonds en in het weekend gingen ze zelf op pad. Wat ze die week gedaan hebben, wil Judith graag delen.

Geschreven door Judith Visser - Hulshof op 18-jul-2022 14:45:56

 

Arctic Circle bij 29 graden Celsius

Na een vlekkeloze vlucht vanuit Rotterdam The Hague Airport, waar ze zelfs eerder vertrokken, kwamen ze aan het einde van de ochtend aan in Rovaniemi. Daar brachten ze allereerst een bezoek aan de Arctic Circle iin Rovaniemi.

"Het is toch raar om hier te lopen met 29 graden. Bij de Arctic Circle ligt ook Santa Claus Village. Ja de Kerstman is hier 365 dagen per jaar aanwezig. Je kan op de foto voor € 25,- per persoon. Je wordt ook meteen in de Kerstsfeer gebracht met de Kerstshop die er naast zit."

Vanaf de Arctic Circle rijden ze door naar Iisakki Village in Ruka waar ze een week lang zullen verblijven.

rendieren-weg-judith

Ruka ontdekken

Er wordt naast het werken flink genoten. Samen met het personeel van Ruka Safari's smullen ze van lokale lekkernijen bij restaurant Rukan Kuksa. "Dit restaurant ligt midden in het centrum van Ruka. Het centrum van Ruka biedt verschillende restaurants en uitgaansgelegenheden. Ook kan je in Ruka met de gondel naar de andere kant van de berg, rodelen en met een mountainbike op pad. Met een beetje geluk kom je aan de andere kant van de berg bij RukaValley de rendieren tegen."

ruka-kuusamo_2020_mtbrukankierros_sporthouseruka_harritarvainen.

Het zonnetje schijnt volop. En dat is fijn, want na een lange werkdag gaan ze op pad met fatbikes. "Fatbikes zijn een soort mountainbikes maar de banden zijn veel dikker. Onze route leidt ons naar een mooi uitzichtspunt."

ruka-kuusamo_7_2021_koskenlasku_stellapolaris_sallakarhumaa

Op raftavontuur

Tijd voor wat adrenaline! Judith en Bert gaan met rafts de stroomversnellingen van de Finse rivieren trotseren. Maar voordat ze dat gaan doen, moeten zij rubberen laarzen aan met wollen sokken. "Met een temperatuur van 28 graden voelt dat toch een beetje raar maar het heeft met de veiligheid te maken.", vertelt Judith. Samen met zes personen en een gids zitten ze in de boot. Er gaat een ton mee waar de telefoons en camera’s in kunnen. Tijdens de stroomversnelling is het niet mogelijk om foto’s te maken maar op de rustige momenten heb je alle tijd om in alle rust van de omgeving te genieten.

Nokipannukahvi.jpeg

Halverwege wordt er een stop gemaakt waarbij je koffie, thee of limonade kunt drinken en kunt genieten van een lekker Fins kaneelbroodje.

Oulanka National Park

"Na het riverraften, wat een erg leuke ervaring is, gaan we terug naar Iisakki Village. We gaan even lunchen en besluiten om een mooie wandeling te gaan maken in Oulaka National Park. Er zijn verschillende routes mogelijk en wij kiezen voor de kleine berenroute (Pieni Karhunkierros) van 12 km."

ruka_kuusamo_Myllykoski_summer_Veera_Vihervaara-5-1

"Het startpunt is bij camping Juuma en is ca. 25 minuten rijden vanaf Iisakki Village. Wij kiezen bewust voor dit startpunt omdat je de route dan start met een hangbrug. Wat een mooie vergezichten en wat staat de route goed aangegeven. Je hebt alle tijd om te genieten van de mooie omgeving."

RBUD6163

Husky's ontmoeten

Het is zondag en dat betekent dat ze lekker de buitenlucht in gaan. Er staat een fatbiketocht door het bos naar de huskyfarm Erasusi op de planning ."Op deze huskyfarm wordt een rondleiding gegeven en krijg je veel informatie over de husky’s te horen. Op het moment dat wij er waren heeft Soukko (Martijn) onze vol passie over de husky’s vertelt."

malangen-hanna

"Soukko is een Nederlandse gids die 9 jaar geleden het roer heeft omgegooid en naar Finland is verhuisd. Inmiddels is hij 6 jaar werkzaam bij deze huskyfarm en wij kunnen zeggen dat hij alle honden kent en de honden kennen hem. Op deze farm is het mogelijk een huskyhike te maken of een wandeling met de alpaca’s. Ook hier zit een kleine versnapering bij met een kop koffie/thee."

IMG_7861

Suppen: een heerlijke ontspanning

Het weer blijft na het weekend niet onveranderd. Daarom stappen Bert en Judith aan het einde van de werkdag op de supplanken. Ze hebben les op het Rukajärvi meer en dat meer ligt pal naast Iisakki Village. "Vanaf Iisakki loop je met de sup naar het meer en krijg je onder leiding van een gids de kneepjes van het vak te leren", laat Judith weten. "Na een lange dag is dit een heerlijke ontspanning. De sups zijn uitgerust met een waterdichte hoes voor je mobiele telefoon. Zo kun je tijdens het suppen ook nog foto’s maken van de mooie omgeving."

tappelu-1

Ik zag twee beren...

Op de een-na-laatste dag van de week in Ruka rijden Bert en Judith om 16:30 uur mee de bossen in. Ze gaan mee op berensafari. "Met onze gepassioneerde gids hebben wij een transfer van ca. 50 minuten naar de hut. Het busje wordt geparkeerd en we moeten heel stil over een pad naar de hut lopen. Eenmaal in de hut aangekomen zie we de eerste beren al. In Finland tref je de bruine beer aan. De hut is voorzien van raampjes welke eruit kunnen zodat we een vrij zicht hebben op de beren. Onze berengids vertelt ons ook dan het een en ander over de beren en de roofvogels."

IMG_7939

Terug naar huis

"Helaas is de dag van vertrek weer aangebroken. Om 10.15 uur leveren wij onze huurauto in en gaan we weer de luchthaven van Rovaniemi binnen. Rovaniemi airport is een rustige luchthaven waarbij twee uur voor vertrek aanwezig zijn ruimschoots op tijd is. Omdat het een kleine luchthaven is, ontmoeten wij ook nog onze 2 andere collega’s. Zij gaan vanaf nu een week Finland ontdekken.

Wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat Finland prachtig is. Houd je van buitenactiviteiten gecombineerd met de mooie natuur dan is Finland een echte aanrader. Zien wij jou binnenkort ook? :-)"

Judith Visser - Hulshof

Geschreven door Judith Visser - Hulshof

Meer weten over zomerreizen naar Lapland? Meld je aan voor de nieuwsbrief.