glenfinnan-viaduct

ZO BEZOEK JE DE HARRY POTTER FILMLOCATIES IN SCHOTLAND

Treed in de voetsporen van Harry Potter en al zijn klasgenoten en reis mee langs de filmlocaties van deze legendarische films. In Schotland en Engeland bezoek je de meest iconische locaties. Weten hoe je er komt en waar je moet zijn? We laten je het in dit blog zien.

Geschreven door Eline van Dam op 18-nov-2021 14:11:56

Harry Potter is één van de meest gekeken films en meest gelezen boeken allertijden. Logisch dat tal van mensen de prachtige plekken die in de films voorkomen in het echt willen zien.

Met Voigt Travel reis je langs de mooiste Harry Potter filmlocaties. We hebben geen specifieke Harry Potter-reis, maar diverse rondreizen die wij aanbieden leiden je langs die spectaculaire Harry Potter-plekken. Wat dacht je van dat indrukwekkende treinviaduct of die magische valleien?

 

1. Glenfinnan: spot de Jacobite stoomtrein

Of je nou in een treincabine van dit legendarische voertuig zit of vlakbij het viaduct naar de voorbij razende trein staart: een ontmoeting met de Jacobite stoomtrein is er een om nooit te vergeten. Via een rails die leunt op metershoge pilaren reis je door uitgestrekte Schotse valleien van Loch Shiel. Alsof je midden in het verhaal zit. Het is een populaire trein dus als je deze wil reserveren, moet je er op tijd bij zijn. 

Het Glenfinnan viaduct ligt pal boven Glencoe en schuin onder Fort Augustus. Tijdens de Noordelijke Hooglanden avontuur rondreis passeer je Glenfinnan. 

paul-louis-prove-16993-unsplash

 

2. Alnwick Castle: beleef de binnenplaats van Zweinstein

Reis je met eigen auto naar Schotland? Dan kom je vanuit New Castle onderweg naar Schotland langs Alnwick Castle. De binnenplaatsen en vestingmuren van dit kasteel werd als decor gebruikt bij scenes waarin studenten en medewerkers van de ene plek naar de andere plek liepen. Wanneer je dit kasteel bezoekt, kun je zomaar terecht komen in een Broomstick Flying Lesson.

mohit-yadav-65snM-u-3XE-unsplash

 

3. Rannoch Moor: pas op voor de Dooddoeners

Dit ruige stukje Schotland wordt bestempeld als één van de laatste stukjes wildernis in Europa. In de film Harry Potter en de Relieken van de Dood: Deel 1 stappen de Dooddoeners hier op de trein. Een prachtig decor waar mysterie logischerwijs op één staat.

Rannoch Moor tussen Fort William, Pitlochry en Loch Lomond & The Trossachs National Park in. Daarom is de Helemaal Schotland fly & drive, of de Meet the Scots eigen autorondreis perfect om deze plek te bezoeken.

emardi-BhL16hC2IoY-unsplash

 

4. Steall Falls: dé plek voor een afrekening

Na een anderhalf uur durende korte wandelroute door de dramatische Nevis Gorge, in het ruige Glencoe, kom je aan bij de Steal Falls waterval. Dit is de plek waar Harry het gevecht aanging en een Hongaarse hoornstaart gebruikte tijdens het Toverschool Toernooi, ook wel de Goblet of Fire. 

iStock-1058711088

 

5. Clachaig Inn: Welkom in Hagrid's hut

Clachaig Inn ligt in het indrukwekkende landschap van Glencoe en was in de derde film van Harry Potter de hut van Hagrid. De hut staat er niet meer, maar echte fans zullen de locatie onmiddellijk herkennen. Het is een leuke plek om een drankje te doen of lekker te lunchen.

2011-05_Schotland_Clachaig_Inn_26-05-2011_11-08-59

 

6. Glencoe: de omgeving van Zweinstein

Glencoe diende in de Harry Potters films voor nog meer scenes als decor. Logisch, het landschap is prachtig en spreekt enorm tot de verbeelding. Daarom werd voor scenes die zich afspeelden in de omgeving van Zweinstein het ruige Glencoe gebruikt. Onder andere de Zwerkbalwedstrijden vonden hier plaats.

Tijdens de 10-daagse Meet the Scots rondreis verblijf je onder andere in het ruige Glencoe.

highlands-lucas-peng-382189-unsplash

 

7. Durham Cathedral: bye bye Hedwig!

In de kloostergangen van de prachtige Durham Cathedral liet Harry zijn uil Hedwig uitvliegen. De Geheime Kamer van deze kathedraal was daarnaast de plek waar Ron Wemel zijn beruchte slakspuugscene hield. Ten slotte was het Chapter House de locatie waar professor Anderling haar klas leerde hoe zij dieren kunnen omtoveren tot waterkannen. Durham Castle bereik je wanneer je vanuit New Castle naar Schotland rijdt - of andersom. Kies daarom voor een eigen auto rondreis door Schotland.

durham-castle-binnenplaats

 

8. Edinburgh: waar de verhalen van Harry zijn geboren

Schrijfster van de legendarische Harry Potter-boeken, J.K. Rowling, schreef haar boeken naar horen zeggen in diverse cafés in de oude wijk van Edinburgh. De kronkelende stegen en Middeleeuwse architectuur dienden hoe dan ook als inspiratiebron voor haar verhalen. Daarom mag een bezoek aan Edinburgh als je in Schotland bent niet ontbreken.

city-2456236_1920

 

Eline van Dam

Geschreven door Eline van Dam

Vaker inspirerende blogs over Schotland lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!