Husky's zijn energiek, houden van kou en zijn van nature gewend om in groepen te leven. Het zijn lieve en hele mooie honden en daarom zijn veel mensen fan van deze dieren. In Lapland en Noorwegen ontmoet je ze tijdens een huskysafari of bezoek aan de huskyboerderij. Soms tref je puppy's aan en mag je, als je geluk hebt en de husky's er zin in hebben, met hen knuffelen.
Gelukkig zijn de meeste huskyhouders dol op hun honden en kennen ze hen allemaal bij naam. Daardoor weet de huskymusher je alles te vertellen over zijn of haar dieren. Bijvoorbeeld tijdens een kampvuurmomentje of wanneer je samen luncht. Wil je voordat je op pad gaat al een paar feitjes over husky's weten? Scroll dan verder, want wij delen de leukste!
Huskysafari's bestaan niet pas sinds reizigers naar het Pure Noorden reizen. Nomadenstammen in Siberië, Groenland en Alaska maakten 3000 jaar geleden al gebruik van sledehonden. Het vermoeden gaat dat deze nomadenstammen vergezeld werden door wolven, omdat zij op zoek waren naar eten. Deze wolven werden gedomesticeerd en gefokt als honden die konden overleven in winterse werelden. De huskyhond. Al snel zagen ze dat husky's een enorm uithoudingsvermogen hebben en ze geboren sledehonden bleken te zijn.
De huskyhond staat dus dichtbij zijn voorouders die wolf waren. Daarom zijn ze goed in jagen en sterk gericht op voedsel. Ze blaffen, net als wolven, bijna niet. Wat ze een stuk meer doen is huilen.
Vandaag de dag worden husky's nog steeds ingezet als vervoersmiddel. Niet alleen voor reizigers, ook door locals zelf. Husky's hebben een erg goed instinct. Ze zien bijvoorbeeld sneller dan mensen wanneer het ijs te dun is. Bovendien is het een mooie, gezellige en minder vervuilende manier om jezelf te vervoer.
Wanneer je met husky's op pad gaat, of een huskyboerderij bezoekt, zie je het al snel: niet alle honden lijken op elkaar. Ze zijn natuurlijk allemaal uniek, maar je ziet wel duidelijke overeenkomsten en verschillen. Dat komt omdat er maar liefst acht soorten sledenhonden bestaan. Niet alle sledehonden zijn overigens per definitie huskyhonden.
Daar komen ze:
De Alaskan husky
Dit is de grootste huskysoort van de familie. Ze hebben een slanke bouw, zowel hun lichaam als hun kop. Hun oogkleuren zijn meestal bruin en de kleur van hun vacht varieert.
De Samojeed
Dit type hond is net zo groot als de Siberische husky maar zijn óf compleet wit óf cremekleurig. Het zijn erg lieve dieren en zijn vrijwel nooit agressief.
De Malamute husky
Deze husky is 50 tot 70 cm hoog en heeft een brede kop. De ogen zijn meestal bruin. Malamute husky's zijn erg intelligent en koppig.
De Siberische husky
De Siberische husky is erg aanhankelijk. Het is een hond van 30 tot 50 cm hoog. De ogen kunnen bruin of blauw zijn en soms zie je zelfs dat ze twee verschillende kleuren hebben.
De Labrador husky
De Labrador husky lijkt, zoals z'n naam doet vermoeden, niet op een Labrador. Deze husky heeft het meest wolfachtige uiterlijk van allemaal. Ze kunnen 70 centimeter hoog worden en hebben een temperamentvol karakter.
De Groenlandse hond
Dit type husky is eigenwijs, koppig en heeft een sterke roedelmentaliteit. De mannetjes zijn 60 centimeter hoog en de vrouwtjes 30. De vachtkleuren zijn zwart, wit, grijs of gevlekt met wit.
De Chinook hond
Deze prachtige sledehond kan tot 70 centimeter hoog worden. Ze hebben een brede kop. Het zijn intelligente, kalme en vriendelijke honden.
De Sakhalin husky
Deze zeldzame husky komt van het gelijknamige Russische eiland Sakhalin. In 2015 waren er nog maar zeven van dit type husky op aarde. De Sakhalin husky heeft ook een verleden in Japan.
De Mackenzie husky
Dit type husky is net als de Sakhalin husky erg zeldzaam. De husky stamt uit de regio rond de Noord-Canadese Mackenzie rivier. Het is een grote hond en kan tot 75 cm hoog worden. Ze zijn langharig en hebben lange poten.
Husky's zijn gefokt om een zo sterk mogelijk uithoudingsvermogen te hebben. Daarnaast kunnen ze goed tegen kou en dragen ze met gemak zware sledes over lange afstanden. Die hoeveelheid energie krijgen ze doordat husky's calorieën verbranden, hun metabolisme reguleren en daardoor geen energiereserves gebruiken. Daarom zal je bij het betreden van de huskyboerderij enthousiast opgewacht worden door springende en geluidmakende honden.
Husky's zijn geboren voor de kou. Hun dikke vacht is een enorm goede isolatie. Die vacht bestaat uit twee delen. De ondervacht is kort en warm en de bovenvacht is lang en waterafstotend. Hun ogen beschermen ze tegen sneeuw door deze geregeld dicht te knijpen. En wanneer ze gaan slapen, slaan ze hun staart over hun gezicht. Zo verwarmt hun adem de staart en de neus.
Ook al hebben niet alle huskysoorten blauwe ogen: de huskyhond is één van de weinige soorten die heldere blauwe ogen kan hebben. Er zijn nog meer hondensoorten met blauwe ogen, zoals de Bordercollie, de Australische herder en de Weimaraner, maar die hebben vrijwel nooit zulke heldere blauwe ogen als husky's
Hoe komen husky's dan aan die heldere blauwe ogen? Dat komt door de mutatie van het ALX-4-gen, blijkt uit onderzoek. Dit gen leidt tot een lagere pigmentproductie in de ogen. Door dit lijken de ogen blauwer dan blauw.
Na het lezen van dit artikel wil je vast en zeker een husky in Lapland of Noorwegen ontmoeten. Meer weten over huskysafari's en het bezoeken van een huskyboerderij? We vertellen je er op deze pagina alles over.