Denk jij bij IJslands eten aan gefermenteerde stukken vis, oogballen en andere gekke gerechten? Lees dan even verder, want de IJslandse keuken gaat verder dan dat. Er zit vast iets tussen wat je lekker vindt. We tippen vijf smaakvolle IJslandse gerechten.
1. Drie bekende gerechten gemaakt van lamsvlees
Vlees is héél populair in IJsland en wordt vooral tijdens het diner gegeten. Er zijn twee nationale specialiteiten. De eerste is hangikjöt. Dit is een typisch IJslands gerecht dat wordt geserveerd met gekookt of gerookt lamsvlees. Vaak is dit in samenstelling met in de schil gekookte aardappelen.
De tweede specialiteit is Kjötsúpa. Dit is een soep gemaakt van lamsvlees en groenten. Elke familie in IJsland heeft zijn eigen Kjötsúpa recept, waardoor geen één hetzelfde is.
Ook tijdens de lunch of als snack wordt lamsvlees gebruikt, de lamshotdog is hier een bekend voorbeeld van. Deze hotdog wordt ook wel pylsa of pylsur genoemd en kan je op verschillende plaatsen in het land vinden.
2. Hardfiskur
Na de bekende vleesgerechten komt de vis. Hardfiskur is gedroogde vis dat voornamelijk als snack wordt gegeten. Deze snack is hartstikke populair in IJsland en wordt vaak met wat boter gegeten. Hardfiskur is harstikke gezond en zit vol proteïne en voedingsstoffen. Ideaal om de dag mee door te komen!
3. Svið
Een ander bekend IJslands gerecht en een echte delicatesse is svið. Svið is letterlijk een schapenkop waar alles nog op en in zit zoals de ogen. Alleen de haren en de hersenen van de schapen zijn er eruit gehaald.
Dit gerecht is ontstaan door mensen die het vroeger niet zo breed hadden. Om geld en vlees te besparen aten ze alles op, dus ook de kop van het schaap. Het gerecht ziet er misschien niet zo smakelijk uit, maar volgens de echte kenners moet het heel lekker zijn.
4. Flatkaka
Flatkaka is eigenlijk een platte pannenkoek en wordt gemaakt van ongezuurde roggebroodkoek. Je eet de flatkaka met toppings als boter, paté van schapenvlees, zure haring en gerookte zalm. Maar je kan er ook voor kiezen om er rabarberjam op te doen.
5. Rúgbrauð
Aan de naam is het misschien al af te lezen, rúgbrauð is een soort roggebrood, maar dan wat zoeter en compacter dan hoe wij het roggebrood kennen. Het brood wordt in de grond gegraven vlak bij een warmtebron. Op deze manier wordt het brood gebakken. Rúgbrauð is makkelijk en lekker te eten met verschillende toppings of broodbeleg. Voor de echt IJslandse ervaring kies je dan natuurlijk weer voor boter, paté of zure haring.
Als het brood wat is uitgedroogd gebruiken de IJslanders de restanten om er pap van te maken. Het brood wordt dan gemengd met karnemelk en kan je eten of voor het dessert bewaren.
Heb je minder trek in een van deze bijzondere IJslandse gerechten, dan kan je altijd nog voor een zalmforel of hamburger gaan. Heb je zin in een lekkere kop koffie? Dan zit je op IJsland goed. De IJslanders zelf zijn harstikke dol op koffie en kun je overal halen.