alex-forestier-666675

DIT IS HÉT ALTERNATIEF VOOR DE GOLDEN CIRCLE IN IJSLAND

De Golden Circle is één van de populairste bezienswaardigheden in IJsland. Langs deze route liggen hoogtepunten waar IJsland wereldwijd bekend om staat. De Blue Lagoon, watervallen, een uitgestrekt buitenaards landschap én het ligt ook nog eens vlakbij Reykjavík. Maar wat als je nou een prachtig alternatief, met gelijksoortige highlights die een stuk rustiger zijn, kunt bezoeken? We hebben het over de Diamond Circle. Reis met ons mee naar dit noemenswaardige alternatief!

Geschreven door Eline van Dam op 20-okt-2021 17:59:41

De Diamond Circle is hét alternatief voor de Golden Circle. Je vindt deze route in het noorden van het land. De route leid je langs sprookjesachtige watervallen, uitgestrekte vulkanische landschappen, helderblauwe warmwaterbronnen en indrukwekkende aardkosten die uit elkaar gerukt zijn. 

 

Eigenlijk is de Diamond Circle nog helemaal niet zo oud. Op 6 november 2020 werd de route gelanceerd als toeristische attractie. Maar officieel kwamen een paar lokale bewoners in 1994 al op het idee om een noordelijk alternatief te bedenken voor de Golden Circle. Hun doel: meer reizigers naar het noorden trekken.

Met Voigt Travel vlieg je vanuit Nederland direct naar Noord-IJsland, zonder overstap in Reykjavík. We zijn de enige internationale reisorganisatie die naar deze regio gaat. Zowel in de zomer als in de winter is het hier een waar paradijs. Je vakantie begint daarom altijd in Akureyri, de toegangspoort van Noord-IJsland. Niet ver hier vandaan start de Diamond Circle. 

blt61d5463e283721b4

Foto: IcelandAir

Ben je benieuwd naar de hoogtepunten van de Diamond Circle? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

 

godafoss-falls-of-the-gods

1. Godafoss

De Godafoss is de eerste highlight vanuit Akureyri en is té mooi om over te slaan. Deze waterval lijkt letterlijk uit een sprookjesboek te komen. Of uit een waterglijbaan pretpark. En zo wordt de Godafoss ook wel eens gebruikt, want 's zomers wagen ervaren roeiers de sprong met hun kajak. Gelukkig biedt de Godafoss voor ieder wat wils, want je kunt deze waterval ook gewoon bekijken, zowel van beneden als van boven. Pas 's winters op voor de gladde stenen. Neem spikes mee die je onder je schoenen kunt plaatsen. 

 

alternatief-golden-circle-myvatn

2. Mývatn

De regio Mývatn neemt je mee naar een compleet andere wereld. Eigenlijk kun je wel stellen dat Mývatn je meeneemt naar een andere planeet. 's Zomers rijd, wandel of fiets je langs pseudokraters, kraakheldere warmwaterbronnen, ruige berglandschappen, borrelende modderpoelen, stomende rotspartijen, metershoge kraterwanden en de gekste magmaformaties. De grond is hier zo vulkanisch actief dat er een bizar indrukwekkend landschap is ontstaan.

Hverfjall winter hike with Geo Travel-10

's Winters ontdek je dit gebied per sneeuwscooter, te paard of op de sneeuwschoenen. Het vulkanische landschap is dan namelijk voorzien van een laagje sneeuw en ijs. Maar de warmwaterbronnen en stomende rotspartijen zijn er nog steeds, want die zijn te heet om te bevriezen.

Jardbodin-Droni-4

Mývatn Nature Baths: de Blue Lagoon van het noorden

Of je nou in de zomer of in de winter in Mývatn bent: je sluit de dag af in Mývatn Nature Baths: hét alternatief voor de Blue Lagoon. Deze warmwaterbaden maken je huid zijdezacht en zorgen voor schone luchtwegen. En het warmt je ook nog eens lekker op.

Meer weten over Mývatn? Klik hier als je meer wil weten over Mývatn in de zomer. En klik hier als je gaat voor Mývatn in de winter.

 

Private Dettifoss Tour with Geo Travel From Lake Mývatn-1

3. Dettifoss

De Dettifoss is de krachtigste waterval van Europa. Via een 100 meter brede rotswand stort 193 m³ water per seconde 44 meter naar beneden. Je kunt uren staren naar de hoeveelheid water dat naar beneden valt. Bij mooi zonnig weer zit je hier 's zomers heerlijk. 's Winters bereik je de Dettifoss alleen met een Super Jeep. Vanuit Mývatn neemt een wildernisgids je mee in zo'n jeep. Eenmaal aangekomen bij de waterval voer je de laatste stappen op sneeuwschoenen uit. 

Meer weten over sneeuwschoenwandelen naar de Dettifoss. Je leest het hier.

 

asbyrgi (2)-1

4. Asbyrgi

Vanuit de kolossale Dettifoss rijden we door naar de indrukwekkende kloof van Asbyrgi. Deze kloof lijkt van bovenaf op de vorm van een paardenhoef en is 3,5 kilometer lang. De muurwanden zijn 25 meter hoog en in het puntje van de hoef vind je een bos met een kraakhelder meer. Je kunt hier prachtige hikes maken, bijvoorbeeld naar de tof van de muurwand. Vanaf daar heb je geweldig uitzicht over de kloof.

 

husavik-maerudagar-juli-436-1

5. Húsavík

Húsavík is de laatste highlight van deze route. Hier ben je aan het juiste adres voor een super toffe walvissafari. Met een stoere RIB-boot of een traditionele eikenhouten vissersboot vaar je de zee op, op zoek naar de meterslange zeereuzen. Onder andere bultruggen, tuimelaars en bruinvissen komen hier graag, dus de kans is vrijwel zeker dat je ze ziet. 

GeoSea_summer20

Naast walvissen spotten kun je in Húsavík nog meer leuks doen. Er is een aantal musea, zoals het walvismuseum en het Culture House museum. Daarnaast kun je lekker eten in één van de (vis)restaurants. Vergeet de infinity pool van GeoSea niet. Vanuit dit heerlijke zwembad heb je uitzicht op het fjord van Húsavík.

Meer weten over Húsavík? Je leest het hier.

Eline van Dam

Geschreven door Eline van Dam

Meer weten over alternatieven voor bekende plekken in Noord-Europa? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Voigt Travel.