luostotunturi-log-cabins-10--1

10 REDENEN WAAROM JE NAAR LAPLAND WIL

Lapland staat bij veel mensen bovenaan de bucketlist. Maar waarom is dat eigenlijk? In dit blog delen wij tien redenen waarom jij naar Lapland in de winter wil - het liefst de komende winter!

Geschreven door Eline van Dam op 30-aug-2021 11:12:09

Komt het door het landschap, is het de rust of zijn het juist de avontuurlijke excursies? Waarom willen mensen naar Lapland? Lapland is voor velen een droombestemming en wij blijven er, na tientallen jaren naar het Pure Noorden te hebben gereisd, ook maar geen genoeg van krijgen. Er zijn veel redenen te noemen waarom het zo leuk is om in Lapland te zijn! 

Dit zijn dé tien redenen waarom je naar Lapland wil

In dit blog vind je tien van de meest genoemde redenen voor het boeken van een vakantie naar Lapland. Scroll verder en ontdek of het jou ook aanspreekt!

In Lapland vind je sprookjesachtig mooi landschap

1. Landschap uit een sprookje

Duizenden naaldbomen bedekt met een laagje sneeuw, hemelsbrede bevroren meren en glooiende heuvels en bergtoppen die tot diep in de verte doorlopen: het landschap van Lapland lijkt uit een sprookjesboek te komen. Waar anders vind je dit fantasierijke, indrukwekkende en lieflijke natuurtafereel?

 

Een van de redenen om naar Lapland te gaan is het zien van het noorderlicht

2. Het noorderlicht zien

Aan deze reden hoeven we eigenlijk maar weinig woorden vuil te maken. Wie wil er niet ooit in zijn leven het noorderlicht zien? Het is de mooiste lichtshow ter wereld. En die wordt ook nog eens gegeven door Moeder Aarde. Terwijl de sterren fanatiek glinsteren, trekt het universum een heldergroene streep door de lucht. Een streep die breder wordt, meerdere vormen krijgt en lijkt te dansen.

 

campfire

3. Het buitenleven

Buiten zijn is goed voor ons. Mensen zijn van nature ingesteld op het buitenleven. Het maakt ons gelukkiger, omdat het gelukshormonen aanmaakt, het fris ruikt en er mooi uit ziet. Tegelijkertijd werkt het stressverlagend, houdt het onze weerstand op pijl en zorgt het ervoor dat we beter kunnen focussen.

Daarom is een vakantie in Lapland zo fijn. Je bent namelijk de hele dag buiten! Alle activiteiten spelen zich grotendeels buiten af. Langlaufen door de bossen, sjezen in een slede door de wildernis, lunchen bij het kampvuur in de natuur, afkoelen na een hete sessie in de sauna: je doet het allemaal buiten. En dan ook nog eens in zo'n mooie witte winteromgeving.

 

Wandelen in alle rust en stilte in Iso Syöte in Lapland

4. Doei stress, hallo stilte en rust

Zoals gezegd kom je dus helemaal tot rust tijdens een vakantie in Lapland. De natuur werkt daar een handje aan mee, maar de stilte ook. Hier heb je niet te maken met het geluid van een snelweg of een feestje van de buren verderop. Het knisperen van het kampvuur, het ploffen van vallende sneeuw en het ruizen van de wind is het enige wat je hoort.

 

anna_öhlund-reindeer_walk-6485

5. De dieren

Lapland heeft een unieke flora en fauna. Hier leven dieren die je op niet veel andere plekken in de wereld tegenkomt. Allereerst de rendieren. Dat is officieel het vee van de Noord-Scandinavische inwoners. Ten tweede de husky's. Die aarden het beste in zo'n koud klimaat zoals in Lapland. En wat dacht je ten slotte van de elanden? Die kom je tijdens een safari door de bossen misschien wel tegen. Stap in de husky- en/of rendierslede, leer je eigen dieren goed kennen en geniet met respect van deze prachtige wezens.

 

Sfeervol overnachten in Lapland is een van de redenen om hierheen op vakantie te gaan

6. Sfeervolle overnachtingen

Na een onvergetelijke dag in de Lapse natuur is er niets leuker dan alle indrukken verwerken op een comfortabel en sfeervol logeeradres. Gelukkig is daar in Lapland meer dan genoeg keuze in en voor ieder is wat wils. Houd je van luxe en stijl? Ga voor een lodge of een kleinschalig hotel. Met je vrienden, familie of partner in de middle of nowhere verblijven? Kies voor een houthakkershut, zoals deze in het Zweedse Granö, of een bungalow met eigen sauna en open haard. Dichtbij de piste of in een gezellig dorpje verblijven? Een appartement met uitzicht op de natuur past daar perfect bij.

 

Waar je ook ben in Lapland: er is overal actie en avontuur en daarom is dat een belangrijke reden voor een vakantie naar Lapland

7. Avontuur en actie

Er zijn weinig excursies in Lapland waar je geen energie van krijgt. Van keihard over bevroren meren en door bergen scheuren op sneeuwscooters tot door de bossen struinen op sneeuwschoenen. Overal komt actie en avontuur aan te pas. Je kunt skiën en snowboarden op veelzijdige pistes, je kunt ijsklimmen op steile bergwanden, fatbiken over uitgestrekte toendravlaktes of wildlife spotten op de rug van een paard. En als de luiken sluiten en het donker wordt, trek je je winterkleding weer aan. Dat noorderlicht wil je natuurlijk niet missen!

 

Gezond eten is een groot voordeel van je vakantie naar Lapland

8. Heerlijke Scandinavische levensstijl

In Scandinavië lopen ze qua duurzaamheid, gezondheid en inclusiviteit een streepje op ons voor. Daarom is de Scandinavische cultuur en levensstijl zo inspirerend. Er wordt één met de natuur geleefd en voor iedereen is plek. In de restaurants geniet je van verse ingrediënten, rechtstreeks uit het bos. Elke avond worden gifstoffen en negatieve emoties uitgezweet in de sauna. En kijk niet raar op als je 's ochtends om zes uur de buurman of -vrouw met de honden naar buiten ziet lopen: de dagelijkse ochtendwandeling duurt hier zo anderhalf uur. Neem deze heerlijke levensstijl mee naar huis en integreer het meteen wat meer in je eigen wereld.

 

De echte winterse kou trotseer je in Lapland, dat moet je een keer meegemaakt hebben

9. Echt puur winters weer

Ver hoef je er niet voor te reizen: met een directe vlucht bereik je in drie uur een wereld waar een totaal ander klimaat zich voordoet. In Lapland ervaar je die echte pure winter. Hier dalen de temperaturen tot ver onder het vriespunt. Wanneer je je goed aankleedt, het liefst in laagjes, kun je dit weertje makkelijk trotseren. De lucht is droog en dat maakt die winterse temperaturen extra aangenamer. Hoe lekker is het om 's avonds binnen te zitten met kaarsjes aan en je hele lichaam te voelen tintelen?

 

Opwarmen na een dag in de buitenlucht doe je in Lapland in de sauna

10. Opwarmen na een dag in de kou

En dat is precies ook zo'n reden om naar Lapland te gaan: het opwarmen na flink wat uren in de kou. Met je voeten in dikke wollen sokken bij de open haard zitten en een boek lezen. Genieten van warme groentesoep, je maag vullen met een aardappelpuree, vossenbessenjam en mals rendiervlees. Het hoort er allemaal bij! De meest ultieme manier van opwarmen is natuurlijk de sauna. 

Krijg je enorm veel zin om naar Lapland op vakantie te gaan? Bekijk snel al onze Lapland reizen!

Bekijk de Lapland winterreizen

 

Eline van Dam

Geschreven door Eline van Dam

Mis niets over Lapland! Meld je aan voor de nieuwsbrief.